Dissecting cellulitis

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Dissecting cellulitis

Dissecting cellulitis er en sjelden sykdom som kjennetegnes av dannelse av kviser, abscesser og puss i hodebunnen. Tilstanden kalles også Perifolliculitis capitis abscedens et suffodiens. I uttalte tilfeller kan man få arrdannelse og hårtap.


Dissecting cellulitis

Dissecting cellulitis er spesielt vanlig hos de med afroamerikansk bakgrunn. Menn i alderen mellom 20-40 år er spesielt utsatt. Sykdommen kan også ramme kvinner. Pasienter med denne lidelsen er også disponert for å få kviser og hidrosadenitt. Den eksakte årsaken er ikke fullt ut kjent. En tror at hovedproblemet er en blokkasje i håråpningene, med sekundær betennelse og infeksjon.


Symptomer

Dissecting cellulitis gir ofte relativt karakteristiske forandringer i hodebunnen. Det begynner som regel med kviseliknende forandringer i bakre del av hodebunnen. Med tid utvikler dette seg videre til å danne dype byller (abscesser) og puss. Tilstanden kan være smertefull. Med tiden kan det danne seg større ”pussjøer” og arrdannelse. Enkelte utvikler fortykkede og keloide arr. Tilstanden er som regel kronisk.


Diagnostikk

Diagnosen stilles ved gjennomgang av sykehistorien og undersøkelse av en hudlege. En hudprøve kan tas for å utelukke andre årsaker til arrdannende hårtap.


Behandling

Tilstanden kan være vanskelig å behandle, og det er viktig å komme til behandling før arr har oppstått. Mest brukt er isotretinoin (roaccutan) og antibiotika mot infeksjon. Kortisoninjeksjoner kan være til nytte mot arrdannelse og betennelse. Slik behandling kombineres ofte med antiseptiske oppløsninger og hudvask. 
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo