Dyp hårrotsbetennelse | Furunkel | Karbunkel

Dyp hårrotsbetennelse

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Dyp hårrotsbetennelse

Dyp hårrotsbetennelse

En dyp hårrotsbetennelse kalles en furunkel. Furunkler er dype hårrotsbetennelser som ses som små kuler i huden fylt med verk. De skyldes en dyp infeksjon i hårene. Vanligste årsak til infeksjon er såkalte gule stafylokokker (Staphylcoccus aureus). Alle mennesker har gule stafylokokker på huden uten at de vanligvis gir noe problem, men de kan lage en infeksjon hvis de får tilgang til hårrøttene.  


Symptomer

Det ses vanligvis som en øm og hard kul i huden med et hår i midten. Det vanligste stede å få furunkler er på rumperegionen, under armhulene, i lyskene og i ansiktet. Huden rundt kan se rød og hoven ut. Etter hvert danner det seg verk i midten av kulen.
 

Behandling

Enkeltstående infeksjoner går vanligvis over av seg selv uten behandling. Om det danner seg en større pusslomme kan dette med fordel tømmes av en hudlege. Hos enkelte kan man få mange Furunkler på kroppen (såkalt Furunkulose). I slike tilfeller vil det ofte være nødvendig med antibiotika. Ta kontakt med Oslo Hudlegesenter for vurdering og behandling. 
 
 

Smitte

Furunkler er vanligst hos tenåringer og unge voksne. Aktiv trening, svette, varme og friksjon på huden kan gi grodbunn for en infeksjon. De med lavt immunforsvar er også disponert. Det kan være pasienter med diabetes, HIV, på immunsenkende medisiner og kjemoterapi. Andre kjente risikofaktorer er overvekt samt dårlig ernæring. 
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.

  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.

  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders.

  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds). Pub: Mosby    


Dyp hårrotsbetennelse