Efudix

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Efudix

Efudix er en krem som brukes mot solskadet hud og forstadier til hudkreft. Kremen fjerner solskadede hudceller ved å blokkere et enzym i huden. Kremen har vært brukt i over 50 år, og inneholder virkestoffet 5-Fluorouracil.


Indikasjoner

Efudix brukes i hovedsak i behandling av forstadier til hudkreft. Slike forstadier kjennetegnes på fagspråket som Aktiniske keratoser.


Bruk

Hvor ofte og hvor lenge du skal brukes bestemmes av din hudlege. De fleste vil bruke Efudix en eller to ganger daglig inntil det danner seg sår i huden. Vask hendene etter påføring av kremen. Kremen skal ikke komme i kontakt med lepper, slimhinner eller øyne. Efudix skal ikke brukes av gravide.


Effekt

I løpet av 3-5 dager vil du oppleve at huden blir betent. Hvor betent huden blir varierer fra person til person. Reaksjonen er et tegn på at de uønskede og solskadede cellene reagerer. Det er normalt med sårdannelse og noe vesking fra området som blir behandlet. Din hudlege vil kunne vurdere bruk av en kortisonkrem mot betennelse, eller behandle en infeksjon (som er sjelden).


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo