Ekstra brystvorte

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Ekstra brystvorte

En ekstra brystvorte er relativt vanlig. De oppstår vanligvis langs den såkalte embryoniske melkelinjen. Det er en tenkt linje som strekker seg fra armhulen og ned kroppen mot lysken.

 

Hva er en ekstra brystvorte?

Det finnes flere ulike typer ekstra brystvorter. Vanligst er en tredje brystvorte langs melkelinjen. Noen ganger kan de inneholde brystvev, og bli behåret. Det er estimert at rundt 1 av 500 personer har dette (0.2% av befolkningen). Det er noe vanligere hos menn.

 

Er det forbindelser til andre tilstander?

En ekstra brystvorte er i utgangspunktet ikke noe å bekymre seg for, og en relativt ”vanlig” forandring. Det er beskrevet medisinsk i forbindelse med visse syndromer. Dette er Turner syndrom og visse blodsykdommer. Dette er imidlertid svært sjelden.


Utvikling av ekstra brystvorte

Beskrivelsen av melkelinjen stammer tilbake til 1836 til undersøkelser hos dyr. Utviklingen er relatert til hvordan brystvev og brystvorter skapes i fosteret. Mange dyr har ekstra brystvorter langs denne melkelinjen.

Trenger man behandling?

Tilstanden er helt ufarlig og ingen behandling er nødvendig. Ved graviditet vil slikt ekstra brystvev noen ganger bli større slik som brystene. Dette går tilbake etter endt svangerskap. Hvis det er kosmetisk skjemmende kan de fjernes kirurgisk. 
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo