Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Elveblest - kontakt


Kontakt elveblest er en såkalt straksreaksjon som fører til elveblest med hevelse og rødhet i huden. Utslett utløses når huden er i direkte kontakt med et stoff man er allergisk mot.


Hva er mulige årsaker til kontakt elveblest

Det er en lang rekke stoffer som kan gi kontakt elveblest. Det inkluderer visse typer mat, konserveringsmidler, parfyme, plantestoffer, dyrehår, metaller, kosmetikk og latex.


Hva er mekanismene bak kontakt elveblest

Reaksjonen kan være allergisk (immunologisk) eller ikke-immunologisk. Allergiske reaksjoner er spesielt vanlig hos de med atopisk eksem. Ikke-immunologiske mekanismer kan utløses av for eksempel insektsbitt.


Hvordan ser kontakt elveblest ut

Kontakt elveblest oppstår I løpet av minutter til rundt en time etter eksponering. Vanlige symptomer er svie, kløe, lokalisert hevelse og dannelse av en vabl i huden. Utslettet forsvinner vanligvis av seg selv i løpet av 24 timer. I uttalte tilfeller kan man også få symptomer fra andre organsystemer som rennende nese, hevelse i lepper, kvalme, oppkast og i verste fall en alvorlig allergisk reaksjon.


Hvem får kontakt elveblest

Alle kan rammes av en slik reaksjon. Visse yrkesgrupper er spesielt utsatt. Det inkluderer bakere, tannleger, de som arbeider med mat og frisører.


Hvordan stilles diagnosen

Mistanken vekkes av sykehistorien. Det er mulig å påvise slike reaksjoner objektivt med en såkalt prikktest eller en blodprøve (RAST test).


Hvordan behandles kontakt elveblest

Det viktigste i behandlingen er å unngå de stoffer man ikke tåler. For de med uttalte plager kan symptomene redusere med bruk av antihistaminer. Har man tendens til avorlige reaksjoner vil man utstyres med en adrenalin penn.


Linker

http://www.dermatologi.no/hudsykdommer-a-g-elveblest.html

 
23-02-2016