Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Elveblest - trykkutløstHva er trykkelveblest


Trykkelveblest
er en variant av urtikaria, der man får vabler utløst av trykk på huden. Det kreves ofte mer langvarig trykk for å utløse en slik reaksjon. Elveblest reaksjonen kan komme kort tid etter trykk, eller så sent som 4-6 timer senere. Således er det ikke alltid en klar årsakssammenheng mellom eksponeringen og utslettet. Tilstanden er relativt sjelden, og ofte kronisk. Det er høyest forekomst i en alder mellom 20-30 år. Trykkurtikaria kan ledsage mer vanlig kronisk elveblest.


Hvordan ser utslettet ut


Trykkelveblest ser ofte noe annerledes ut enn vanlig urtikaria. Typisk er rødhet i huden, dyp hevelse og ubehag. Det kan likne på en tilstand som heter angioødem. Noen synes et utbrudd er smertefullt. I motsetning til vanlig elveblest, kan trykkelveblest utslett vare i lang tid (8-72 timer). Det kommer ofte i områder eksponert for langvarig trykk slik som føtter, rumpe (når man sitter), belteområdet eller BH. De som er hardest rammet kan få ledsagende feber, trøtthet og leddsmerter.


Hva er årsaken til trykkelveblest

Årsaken er ukjent.


Hvordan behandles trykkelveblest


Først må man få konstatert en sikker diagnose. Dette gjøres av hudlege ved å ta en grundig sykehistorie. En kan også påvise tilstanden ved objektiv testing. Hudlidelsen blir ofte kronisk, og ta forebyggende tiltak mot trykk i huden er viktig. Tilstanden behandles med allergimedisiner (antihistaminer), singulair og noen ganger kortison tabletter. I svært uttalte tilfeller vurderes annen medikamentell behandling av spesialist. 
23-02-2016