Vil du vite mer om elveblest?
Time til hudlege
Bestill time til hudlege enkelt online eller på telefon 22 03 21 00. Kort ventetid, erfarne spesialister og ingen henvisning.
Elveblest (Urtikaria)
Oslo Hudlegesenter tilbyr kort ventetid til erfarne hudleger for vurdering og behandling av elveblest.
Elveblest ses som hovne kløende vabler i huden som varer i minutter til timer. Det er samme reaksjonen man får hvis man kommer i kontakt med brennesle. Utslettet ledsages av kløe. Ved Angioødem får man også hevelse i lepper og noen ganger i munnslimhinne.
Akutt elveblest
Akutt elveblest kommer plutselig. Vanligste årsak er en infeksjon i kroppen. Akutt Elveblest kan også være en reaksjon på matvarer og medisiner.
Kronisk elveblest
Dersom Elveblest varer mer enn 6 uker kaller vi det kronisk Urticaria. Sykdommen er vanlig.
Diagnostikk
Diagnosen stilles ved sykehistorie og undersøkelse av huden. Enkeltepisoder med Elveblest trenger ingen ytterligere utredning og går over av seg selv. I ca 50% av tilfellene finner vi ingen årsak. Da kalles tilstanden idiopatisk. Fokus blir da å behandle symptomene som vanligvis blusser av med tiden.
Årsak
Elveblest og Angioødem skyldes frigjøring av ulike såkalte mediatorer i huden. Disse stoffene øker permeabiliteten for veske og proteiner, og gir en lokal hevelse og betennelsesreaksjon. Den viktigste cellen i så måte er mastcelllen. Frigjøring av mediatorer fra denne cellen gir både Elveblest og Angioødem. Den viktigste mediatoren er Histamin. Det frigjøres også andre mediatorer slik som Bradykinin, Cytokiner, Interleukiner og Leukotriener. Aktivering av mastceller kan skyldes en allergisk reaksjon (såkalt type 1 hypersensitivitetsreaksjon) eller via mekanismer som ikke involverer immunforsvaret.
Utredning
I typiske tilfeller er det ikke nødvendig med noen utredning og fokus er på behandling. Ved kroniske tilfeller vurderes blodprøver med og tester med tanke på fysikalske årsaker.
Behandling
Allergimedisiner er den viktigste delen av behandlingen. Mange trenger høyere doser Antihistaminer enn for vanlig allergi. Det er ikke uvanlig med 2-4 tabletter daglig. Dersom man ikke kommer til mål med denne behandlingen kan andre medikamenter (Ranitidin, Singulair) legges til. Lysbehandling kan også vurderes. I alvorlige tilfeller utstyres man med en adrenalin penn. Xolair er en ny behandling som våre hudleger kan tilby ved kronisk elveblest.
Referanser
- Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby
- Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell
- Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
- Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds)