Eruptive xanthomer

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Eruptive xanthomer

Hvordan ser eruptive xanthomer ut?

De ses som små millimeterstore gule til brune prikker (papler) i huden. De kan ha en størrelse på opp til 1 cm, men er vanligvis mindre. Tilstanden kommer over relativt kort tid. Utvekstene gir vanligvis få symptomer, men kan gi lett kløe. Hudforandringene er en viktig markør på forhøyede fettstoffer i blodet.


Hva er årsaken?

Kulene er assosiert med forhøyede verdier av såkalte Triglyserider i blodet. Årsaken til forhøyede fettstoffer kan være arvelig eller være forbundet med diverse sykdommer. Visse medisiner kan også gi forhøyede verdier av Triglyserider som bivirkning.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen mistenkes ut fra de typiske forandringene i huden. En hudprøve kan være til hjelp med å få stilt en sikker diagnose. Ved slike hudforandringer vil en lege ordinere blodprøver for å sjekke fettstoffene i blodet.

Behandling

Målet med behandlingen er å redusere nivået av Triglyserider i blodet. Dette kan gjøres medikamentelt og ved kosthold og livsstilsendringer. Valg av behandling vil avhenge av den underliggende årsaken til forhøyede Triglyserider.

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo