Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Eruptive xanthomerHvordan ser eruptive xanthomer ut

 De ses som små millimeterstore gule til brune prikker (papler) i huden. De kan nå en størrelse av opp til 1 cm, men er vanligvis mindre. Tilstanden kommer over relativt kort tid. Utvekstene gir vanligvis få symptomer, men kan være assosiert med lett kløe. Hudforandringene er en viktig markør på forhøyede fettstoffer i blodet.


Hva er årsaken

Kulene er assosiert med forhøyede verdier av såkalte triglyserider i blodet. Årsaken til forhøyede fettstoffer kan være arvelig eller være relatert til diverse sykdommer. Visse medisiner kan også gi forhøyede verdier av triglyserider som bivirkning.

Hvordan stilles diagnosen

Diagnosen mistenkes utifra de typiske forandringene i huden. En hudprøve kan være til hjelp med å få stilt en sikker diagnose. Ved slike hudforandringer vil en lege ordinere blodprøver for å sjekke fettstoffene i blodet.
 

Hvordan behandles eruptive xanthomer

Målet med behandlingen er å redusere nivået av triglyserider i blodet. Dette kan gjøres medikamentelt og ved kostholds og livsstilsendringer. Valg av behandling vil avhenge av underliggende årsak til forhøyede triglyserider.
23-02-2016