Fjerning av føflekker

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Føflekker  

Vi har alle føflekker i huden. Det finnes flere forskjellige  typer føflekker. De dannes i barneårene og opp i voksen alder. Etter hvert som man blir eldre slutter man å utvikle nye føflekker. I stedet dannes aldersvorter og pigmentflekker i huden. Dette skyldes soleksponering. Føflekker er oppsamling av pigment i overhuden. 


Føflekker

Alle mennesker har føflekker. På fagspråket kalles en føflekk en melanocytisk nevus. De skyldes en ansamling av pigmentceller i huden (såkalte melanocytter). De fleste hvithudede har et sted mellom 20-50 føflekker. Det er heller ikke uvanlig å ha flere hundre.


Utseende

Dette er et vanskelig spørsmål. Føflekker kan ha ha mange ulike former, farger og særpreg. De varierer i farger, fra rosa til hudfarget til mørk brun. De fleste er runde eller ovale i form. De kan også ha en uvanlig form, uten at dette betyr at de er ondartede. De varierer i størrelse fra noen få millimeter til flere centimeter i diameter.


Når får man føflekker?

En føflekk kan være tilstede ved fødsel, eller de kan utvikle seg i løpet av livet. Medfødte føflekker kalles også kongenitale nevi. De fleste føflekker utvikler seg i løpet av barndomsårene, eller i ung voksen alder. Tenåringer og unge voksne har flest antall føflekker. Vi får færre i løpet av livet, da de gradvis forsvinner. Hudleger klassifiserer føflekker i ulike grupper basert på utseende, vekstmønster og lokalisasjon. 


Føflekkreft

Det er viktig å følge med pigmentforandringer i huden, med tanke på utvikling av føflekkreft. Man kan få føflekkreft hvor som helst i huden. Hos menn er det vanligst på ryggen, og hos kvinner på leggene. Dette er trolig relatert til forskjellige solingsvaner. Lys soltype, mye soling over lang tid, episoder med solbrenthet og enkelte i familien med føflekkkreft er risikofaktorer, som gjør at man bør være ekstra på vakt. I Norge rammes ca 1000 personer av sykdommen hvert år. Det er den vanligste kreftformen blant menn i gruppen 30-54år. Det er den nest vanligste blant kvinner etter brystkreft. 


Sjekk av føflekker

Ved usikkerhet rundt en føflekk, er det tilrådelig å oppsøke hudlege for en undersøkelse. Kløe, irritasjon og at man blør fra føflekken er andre varselstegn. En bruker ofte ABCDE regelen når vi vurderer føflekker. Dette er en huskeregel for å se etter tegn på ondartede føflekker. 
 

A: Asymmetri: Føflekker som er ujevne i formen. 

B: Begrensning (Border): Føflekker som er uskarpt avgrenset mot omliggende hud.

C: Farge (Color). Ujevn farge. Svarte partier. 

D: Diameter: Føflekker større enn 5 millimeter. 

E: Utvikling (Evolution). Følg med om føflekken forandrer seg over tid. Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo