Sjekk av føflekker

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Føflekker

Alle mennesker har føflekker. Det finnes flere forskjellige typer, og de dannes fra tidlig barneårene opp i voksen alder.


Føflekker

På fagspråket kalles en føflekk en Melanocytisk nevus. Føflekker skyldes en ansamling av pigmentceller i huden (såkalte Melanocytter). De fleste med lys hud har et sted mellom 20-50 føflekker på kroppen. Det er heller ikke uvanlig eller farlig å ha flere hundre.


Hvordan skal en føflekk se ut?

Dette er et vanskelig spørsmål. Føflekker kan ha ha mange ulike former, farger og særpreg. De varierer i farger fra mørke, rosa til hudfarget. De fleste føflekker er runde eller ovale i form, og varierer i størrelse fra noen millimetere til flere centimetere. 


Utvikling

En føflekk kan være tilstede ved fødselen, eller de kan tilkomme i løpet av livet. Medfødte føflekker kalles også Kongenitale nevi. De fleste føflekker utvikler seg i løpet av barndomsårene eller i ung voksen alder. Tenåringer og unge voksne har flest føflekker, og vi får færre senere i livet da de gradvis forsvinner. Hudleger klassifiserer føflekker i ulike grupper basert på utseende, vekstmønster og lokalisasjon. 


Føflekkreft

Det er viktig å følge med på pigmentforandringer i huden med tanke på utvikling av føflekkreft. Hos menn er det vanligst på ryggen og hos kvinner på leggene. Lys hudtype, mye soling over lang tid, episoder med solbrenthet og føflekkkreft i familien er risikofaktorer som gjør at man bør være ekstra på vakt. I Norge rammes ca 2000 personer av sykdommen hvert år.


Sjekk av føflekker

Ved usikkerhet om en føflekk er det tilrådelig å oppsøke lege for undersøkelse. Kløe, irritasjon og at man blør fra føflekken er andre varselstegn. Alle bør lære seg ABCDE-regelen når føflekker vurderes. 

A: Asymmetri: Føflekker som er ujevne i formen.

B: Begrensning (Border): Føflekker som er uskarpt avgrenset mot omliggende hud.

C: Farge (Color): Ujevn farge. Svarte partier.

D: Diameter: Føflekker større enn 5 millimeter og vokser. 

E: Utvikling (Evolution): Følg med om føflekken forandrer seg over tid.


Risikofaktorer for føflekkreft

De viktigste risikofaktorene er lys hudtype, genetisk og arvelige faktorer, bruk av solarium og alvorlig eller gjentatte solforbrenninger. 

 

Gode råd i solen

  • Bruk solkrem

  • Ikke utsett småbarn for direkte sol

  • Beskytt deg selv, spebarn og småbarn med tøy, hatt og solbriller

  • Velg en solfaktor tilpasset din hudtype

 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo