Føflekker hos barn

Føflekker og barn

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Føflekker og barn

Føflekker og barn

Mange blir bekymret for føflekker hos barn. Dette vanligvis uten grunn. Det er helt normalt for barn å ha føflekker, samt å utvikle nye i løpet av oppveksten. De er sjelden tegn på føflekkreft. Føflekkreft er svært sjelden hos små barn. Det er viktig å beskytte huden til barna for å forebygge solskader senere i livet.
 

Typer

De fleste føflekker som utvikler seg hos barn er ”vanlige føflekker”. En slik føflekk kan komme i ung barnealder, og i løpet av tenårene. De er vanligst på soleksponert hud, og ses som en flat rund pigmentert flekk i huden. En vanlig føflekk vokser med barnet, og de kan komme hvor som helst på kroppen. Generelt blir føflekker noe mørkere etter puberteten. Utvikling av nye føflekker er spesiet vanlig under 30 år.


Medfødte føflekker

Medfødte føflekker er tilstede ved fødsel, eller de utvikler seg det første leveåret. De er ufarlige. For visse typer bør man ha oppfølging av hudlege. Les mer i egen artikkel. 


Spitz nevus

En Spitz nevus er en spesiell type føflekk som kan ramme barn. De kan skape bekymring da de vokser raskt. De kan være vanskelig å vurdere under et mikroskop. En Spitz nevus er ikke farlig. De ses som røde eller pigmenterte forandringer i huden. De er vanligst i ansiktet.


Råd

Det viktigste foreldre kan gjøre er å beskytte barna mot soleksponering. Regelmessig bruk av solbeskyttelse om våren og sommeren anbefales. Det reduserer risikoen for hudkreft senere i livet, og forebygger solskader. For de med føflekkreft i familien er dette spesielt viktig. Om man har en føflekk som ser ”unormal” ut eller er usikker på bør disse undersøkes av en hudlege. 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.

  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.

  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders.

  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds). Pub: Mosby