Føflekkfjerning

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Føflekkfjerning  

Vi har alle føflekker i huden. Det finnes flere forskjellige  typer føflekker. De dannes i barneårene, og opp i voksen alder. Etter hvert som man blir eldre slutter man å utvikle nye føflekker. I stedet får man Aldersvorter og Pigmentflekker i huden. Dette skyldes soleksponering. Føflekker representerer oppsamling av pigment i overhuden.
 

Føflekkreft

Det er viktig å følge med på pigmentforandringer i huden med tanke på utvikling av Føflekkreft. Føflekkreft kan oppstå hvor som helst i huden. Hos menn er det vanligst på ryggen, og hos kvinner på leggene. Dette er trolig relatert til forskjellige vaner av soling. Lys hudtype, mye soling over lang tid, episoder med solbrenthet og familiemedlemmer med Føflekkkreft er risikofaktorer som gjør at man bør være ekstra på vakt. I Norge rammes ca 1 000 personer av sykdommen hvert år. Det er den vanligste kreftformen blant menn i gruppen 30-54 år. Dette er den nest vanligste formen for kreft blant kvinner - etter Brystkreft.
 

Sjekk av føflekker

Ved usikkerhet rundt en føflekk er det tilrådelig å oppsøke lege for en undersøkelse. Kløe, irritasjon og blødning fra føflekken er andre varselstegn. En bruker ofte ABCDE regelen for å vurdere føflekker. Dette er en huskeregel for å sjekke tegn på ondartede føflekker.
 

A: Asymmetri: Føflekker som er ujevne i formen.

B: Begrensning (Border): Føflekker som er uskarpt avgrenset mot omliggende hud

C: Farge (Colour): Ujevn farge. Svarte partier.

D: Diameter: Føflekker større enn 5 millimeter.

E: Utvikling (Evolution): Følg med om føflekken forandrer seg over tid.Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo