Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Fødselsmerke


De vanligste typene fødselsmerker utgår enten fra pigmentceller, blodårer eller en feil i utviklingen. Således vil et fødselsmerke kunne være en pigmentert fødselsflekk, rødt fødselsmerke med blodkar eller en utvekst i huden. Les mer om de vanligste typer fødselsmerker som rammer huden under:

  • Portvinsflekker (port wine stain) er et fødselsmerke som stammer fra hudens små blodårer. Det er vanlig, og rammer ca. 1/300 nyfødte. De er som regel tilstede ved fødsel, og ses som en flat rosa eller rød flekk. Til forskjell fra hemangiomer (annen vanlig fødselsmerke) går aldri en port wine stain bort av seg selv. En portvinsflekk vil vokse med barnet, og kan i voksen alder bli fortykket ubehandlet.
  • Café-au-lait flekker er en vanlig pigmentert forandring som vanligvis er tilstedet ved fødselen. Flekkene er ofte vanskelig å se i spedbarn, men de aller fleste blir synlige i løpet av de første leveårene. Cafe-au-lait flekker ses vanligvis som velavgrensede, ovale til runde flekker som er mørkere i farge en omliggende hud. Fargen varierer fra lysebrun til mørkebrun.
  • Angioma serpiginosum er en relativt sjelden hudlidelse er man får utvidede blodkar på hudoverflaten. Typisk for denne tilstanden er utvikling av røde prikker som samler seg formen som streker i huden. Strekene med blodkar er som regel rette (lineære) eller ”slangeformede”. Hudforandringene fører ikke til noen blødning, betennelse eller pigmentproblemer.
  • Mongolske flekker er vanlige fødselsmerker som kan skape bekymring. De oppstår vanligvis på nedre del av ryggen og rumpe regionen. Huden som rammes er helt normal, men har en endring i farge. En kan anse en mongolsk flekk som en type fødselsmerke. De varierer i størrelse fra kun noen få centimeter, til å dekke større deler av hudoverflaten.
  • Medfødte føflekker kalles på fagspråket kongenital nevi. Disse føflekkene er tilstede ved fødsel, eller utvikler seg i løpet av det første livet. De er svært vanlige, og rundt 1/100 babier har slike ved fødsel. Store medfødte føflekker er mer uvanlige.
  • Nevus comedonicus er en sjelden hudforandring. Forandringen ses som en flekk i huden med dannelse av kviser, betente kuler og cyster. Det danner seg ofte også hudormer innenfor flekken. I uttalte tilfeller danner det seg arr. Rundt 50% av disse forandringene er tilstede ved fødsel. De resterende utvikler seg som regel innen 10 års alder. Hudforandringene er vanligst i ansikt, hals, øvre del av armer, brystkasse og mageregionen.
  • Nevus sebaceus er en overvekst av overhuden og talgkjertler. De anses av en variant av epidermal nevus, og rammer vanligvis hodebunn. De kan også oppstå i ansiktet eller på halsen. En nevus sebaceus er alltid tilstede ved fødsel, og ses som en utvekst i hodebunn.
  • En ekstra brystvorte er relativt vanlig. De oppstår vanligvis langs den såkalte embryoniske melkelinjen. Det er en tenkt linje som strekker seg fra armhulen og ned kroppen mot lysken.
  • En ekstra finger (polydaktyli) hentyder på en tilstand der man har flere enn 10 fingre eller tær. Det finnes flere ulike typer.17-02-2017