Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

FøflekkerVi har alle føflekker i huden. Det finnes flere forskjellige  typer føflekker. De dannes i
barneårene og opp i voksen alder. Etter hvert som man blir eldre slutter man å utvikle nye føflekker, men får da i stedet aldersvorter og pigmentflekker i huden som skyldes soleksponering. Føflekker representerer oppsamling av pigment i overhuden.

Hva er en føflekk

Alle mennesker har føflekker. På fagspråket kalles en føflekk en melanocytisk nevus. De skyldes en ansamling av pigmentceller i huden (såkalte melanocytter). De fleste hvithudede har et sted mellom 20-50 føflekker, men det er heller ikke uvanlig å ha flere hundre.


Hvordan ser en føflekk ut


Dette er et vanskelig spørsmål. Føflekker kan ha ha mange ulike former, farger og særpreg. De varierer i farge fra rosa til hudfarget til mørk brun. De fleste er runde eller ovale i form, men de kan også ha en uvanlig form uten at dette betyr at de er ondartede. De varierer i størrelse fra noen få millimetere til flere centimetere i diameter.


Når får man føflekker


En føflekk kan være tilstede ved fødsel, eller de kan utvikle seg i løpet av livet. Medfødte føflekker kalles også kongenitale nevi. De fleste føflekker utvikler seg i løpet av barndomsårene, eller i ung voksen alder. Tenåringer og unge voksne har flest antall føflekker, og vi får færre i løpet av livet da de gradvis forsvinner. Hudleger klassifiserer føflekker i ulike grupper basert på utseende, vekstmønster og lokalisasjon. Føflekkreft


Det er viktig å følge med pigmentforandringer i huden med tanke på utvikling av føflekkreft. Man kan få føflekkreft hvor som helst i huden. Hos menn er det vanligst på ryggen, og på kvinner på leggene. Dette er trolig relatert til forskjellige vaner av soling. Lys soltype, mye soling over lang tid, episoder med solbrenthet og noen i familien med føflekkkreft er risikofaktorer som gjør at man bør være ekstra på vakt. I Norge rammes ca. 1000 personer av sykdommen hvert år. Det er den vanligste kreftformen blant menn i gruppen 30-54, og nest vanligste blant kvinner etter brystkreft. 


Hvordan sjekker man føflekker?

Ved usikkerhet rundt en føflekk er det tilrådelig å oppsøke lege for en undersøkelse. Kløe, irritasjon og at man blør fra føflekken er andre varselstegn. En bruker ofte ABCDE regelen når vi vurderer føflekker. Dette er en huskeregel for å se etter tegn på ondartede føflekker.


A: Asymmetri. Føflekker som er ujevne i formen.
B: Begrensning (border): Føflekker som er uskarpt avgrenset mot omliggende hud
C: Farge (Color). Ujevn farge. Svarte partier.
D: Diameter: Føflekker større enn 5 millimeter.
E: Utvikling (Evolution). Følg med om føflekken forandrer seg over tid.


17-02-2017