Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Føflekker - atypiskeHva er en
atypisk føflekk

En atypisk føflekk har visse atypiske (unormale) trekk når man ser på dem. De kan likne på føflekkreft, men er i seg selv ufarlige. De går under flere navn, inklusiv Clark føflekk. Slike føflekker kan oppstå hos alle mennesker, eller gå i familier.


Hvordan ser en atypisk føflekk ut


En atypisk føflekk ser unormal ut. Hvis man skal være veldig pedagogisk har en atypisk føflekk 3 av følgende trekk:  

  • Størrelse over 5 mm i diameter
  • Kanter som ikke er klart definert
  • Ujevne kanter og form
  • Uvanlig og ujevn form
  • Ulike farger (rosa, brun, sort)
  • Både flate og opphøyde områder


Sporadiske atypiske føflekker


Dette er en atypisk føflekk som oppstår hos en person som ikke har noen bakgrunn i familien. De med lys hudtype og fregner er spesielt utsatt. Atypiske føflekker kan oppstå når som helst, og i alle aldre. De er dog vanligst hos barn og før man fyller 15 år. De fleste i denne gruppen har 1-10 slike forandringer.


Familiær atypisk føflekk


De som har en bakgrunn av slike forandringer i familien faller i denne gruppen. Det er flere syndromer og assosiasjoner til slike forandringer. En arvelig faktor er medvirkende.


Hva betyr det å ha en
atypisk føflekk

Hvis man har en eller flere atypiske føflekker har man en noe økt risiko for føflekkreft. Risikoen er dog relativt liten. Risikoen øker spesielt hvis man har mer enn 5 atypiske føflekker. Atypiske føflekker i seg selv er ikke farlige, og trenger ikke å bli fjernet hvis man ikke mistenker føflekkreft.


Trenger man noen behandling for atypiske føflekker


En hudlege vil bruke et dermatoskop for å vurdere føflekkene. Hvis man er usikker rundt en føflekk vil denne bli fjernet. Det er viktig å få opplæring i hvordan man sjekker huden sin, og noen med mange føflekker velger å sjekke huden regelmessig hos en privat hudlege. Det er viktig å beskytte huden sin mot sol med høy solfaktor. 

17-02-2017