Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Føflekker - Becker nevusHva er en Beckers nevus (føflekk)


Dette er en helt ufarlig og godartet medfødt forandring. De ses som brune pigmenterte flekker i huden. Tilstanden kjennetegnes på fagspråket også som Becker melanose. Det skyldes en overvekst i det øverste hudlaget (epidermis) av pigmentceller og hårfollikler. Tilstanden utvikler seg i ung alder på skuldrene og overkroppen.


Hvordan ser en Beckers nevus ut (føflekk)


De varierer i størrelse fra noen få cm, men er ofte ganske store. En Becker nevus kan dekke større områder av huden. Området som oftest rammes er skulderen. Typisk for en becker nevus er at de med alderen blir brunere i farge, og at de får hår på seg. En spekulerer om mannlige hormoner er medvirkende til at de vokser i størrelse og blir synlige. Noen kan også få akne inne i fødselsmerke. De er helt ufarlige, og øker ikke risikoen for hudkreft.


Behandling og prognose


En becker nevus er ikke farlig og trenger ingen behandling. En sjelden gang er de assosiert med andre fødselsmerker og forandringer. Det finnes ingen effektiv behandling. Hvis hårvekst blir et problem kan disse fjernes med hårfjerningslaser. Hvis man utvikler akne i huforandringen, kan man få effektiv behandling mot kviser av hudlege. 

17-02-2017