Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Føflekker - epidermal nevusHva er en epidermal nevus (føflekk)

En epidermal føflekk er en overvekst av det øverste hudlaget (epidermis). De er vanligvis synlige ved fødsel (i ca. 50% av tilfeller), eller utvikler seg i løpet av ung alder. En kan anse en epidermal nevus som en unormal vekst av det øverste hudlaget.
 

Hva er årsaken til en epidermal nevus

Epidermale nevus er en feil i arvematerialet som kun rammer et lite området i huden. Selve hudforandringen er ofte stripeformede eller lineære, og følger mefødte linjer i huden (såkalte blashkos linjer). Studier har sett på huden i diss områdene og identifisere forskjellige endringer i arvematerialet som man tror er medvirkende.
 

Finnes det ulike typer epidermal nevus

Ja. Det er mange ulike typer. En epidermal nevus er vanligst på armer og ben. De er uvanlige i ansiktet og på hodebunn. De fleste epidermale nevus er linjeformede eller lineære. De ses som en stripe i huden (lineær epidermal nevus). Når de er tilstede ved fødsels ses de som en mørk pigmentert stripe på den ene siden av kroppen. Hudforandringen blir mørkere med alderen, og det er ikke uvanlig at de blir tykkere eller får sm utvekster.


Er en epidermal nevus farlig

Nei. En epidermal nevus er helt ufarlig. De kan dog i sjeldne tilfeller være assosiert med visse syndromer. I hovedsak er en epidermal nevus et kosmetisk problem. Generalt anbefales ingen behandling. I voksnen alder kan man vurdere såkalt CO2 laserbehandling hvis en slik hudforandring vokser, eller danner en utvekst over huden. 
17-02-2017