Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Føflekker - halo nevusHva er en halo nevus (føflekk)


En haloføflekk er en føflekk med en hvit ring rundt seg. Den hvite ringen kalles for en halo. Denne tilstanden forekommer særlig hos barn og unge voksne.

 
Hvordan utvikler en halo nevus seg


De går igjennom ulike stadier. I starten ses en hvit ring rundt føflekken. I andre stadium blir føflekken i midten mer rosa og mindre pigmentert. I neste steg går føflekken bort, og man er etterlatt med en hvit flekk. Huden vil med tid i siste stadium returnere til normalt. Det kan være en enkelt føflekk som rammes, eller flere på en gang. Føflekker på kroppen rammes oftere enn i ansikt eller ben og armer.


Hva er årsaken til en halo føflekk


Årsaken er fremdeles ukjent. Vi tror at årsaken er at immunforsvaret oppfatter føflekken som noe ”unormalt” og begynner å angripe området. Det kan således ses på som en såkalt autoimmun prosess. Føflekken i midten av flekken er dog sjelden ondartet, selv om det er rapporterter på det. Noen ganger utløses en halo nevus av solbrenthet.


Trenger man noen behandling


Hvis du har en halo nevus er det greit å la en hudlege ta en titt på området. Dette for å utelukke at det skal være noe galt med føflekken. 

17-02-2017