Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Føflekker og barnFøflekker og barn


Mange blir bekymret over føflekker hos barn, og dette vanligvis uten grunn. Det er helt normalt for barn å ha føflekker, samt å utvikle nye i løpet av oppveksten. De er sjelden tegn på føflekkreft. Føflekkreft er svært sjelden hos små barn, men en bør allikevel være klar over hva man skal se etter. Det er også viktig å beskytte huden hos barn for å forebygge solskader i voksen alder.


Hva slags føflekker får barn

De fleste føflekker som utvikler seg hos barn er ”vanlige føflekker”. En slik føflekk kan komme i ung barnealder, og i løpet av tenårene. De er vanligst på soleksponerg hud, og ses som en flat rund pigmentert flekk i huden. En vanlig føflekk vokser med barnet, og kan komme hvor som helst på kroppen. Generelt blir føflekker noe mørkere etter puberteten. Utvikling av nye føflekker er spesiet vanlig i en alder under 30 år.

 

Medfødte føflekker

Medfødte føflekker er tilstede ved fødsel, eller utvikler seg det første leveåret. De er også ufarlige, men for visse typer bør man ha en oppfølging av hudlege. Les mer i egen artikkel.

 

Spitz nevus

En spitz nevus er en spesiell type føflekk som kan ramme barn. De kan skape bekymring da de vokser raskt, og kan være vanskelig å vurdere under et mikroskop. En spitz nevus i seg selv er dog ikke farlig. De ses som røde eller pigmenterte forandringer i huden, og er vanligst i ansiktet.

 

Hva bør man tenke på som foreldre

Det viktigste foreldre kan gjøre er å beskytte barna mot soleksponering. Regelmessig bruk av solbeskyttelse om våren og sommeren anbefales. Det reduserer risikoen for hudkreft senere i livet, og forebygger solskader. For de med føflekkreft i familien er dette spesielt viktig. Hvis man har en føflekk som ser ”unormal” ut eller er usikker på bør disse ses på av en hudlege.12-05-2016