Femte barnesykdom

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Femte barnesykdom

Erythema infectiosum kalles også ofte den femte barnesykdom. Det er et vanlig utslett hos barn, og skyldes en virusinfeksjon. På engelsk kalles tilstanden ”slapped-cheek disease”.


Femte barnesykdom

Årsaken til utslettet er en virusinfeksjon med viruset Parvovirus B19. Sykdommen kommer ofte om vinteren eller våren. Den kan ramme alle aldersgrupper, men er spesielt vanlig hos barn i førskolealderen.


Symptomer

Femte barnesykdom begynner som regel med et høyrødt utslett i kinnene. Huden rundt munnen rammes ikke. Det gir det såkalte ”slapped-cheek” utseende. Rundt en dag etter at man får utslett i ansiktet kommer et nettliknende utslett som rammer kroppen, armene og bena. Noen får feber, hodepine, kløe, magesmerter og lette leddsmerter sammenfallende med  utslettet. Utslettet kan komme og gå over en lengre periode.


Behandling

Den femte barnesykdom går over av seg selv uten behandling. Paracet kan brukes mot feber. Tilstanden er kun smittsom før utslettet oppstår, så det er ingen grunn å holde barnet borte fra andre barn.


Parvovirus og graviditet

Om man får en Parvovirusinfeksjon mens man er gravid kan det være skadelig for fosteret. En har estimert at hver tredje gravide i Norge er mottakelig for sykdommen. Således bør man informere lege hvis man er gravid, og har vært i kontakt med barn som har en Parvovirusinfeksjon. 

 

 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo