Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Fettkul


Fettkuler (lipomer) er en godartet overvekst av fettceller. De ses som en kul i fettvevet under huden, og er svært vanlige.


Hvem får fettkuler


Fettkuler kan oppstå i alle aldre, og begge kjønn. De fleste får en enkeltstående fettkul, men det er ikke uvanlig å ha flere. Årsaken til lipomer er ukjent, men tendensen kan gå i familier. En skade eller slag mot huden kan også være en utløsende årsak.Hvordan ser fettkuler ut?


De kjennes ofte bedre enn de ses. Lipomer vokser som regel sakte over flere år. De kjennes som en kul under huden, og varierer i størrelse fra 1 cm til over 10 cm. Fettkuler er som regel fritt bevegelige under huden, hvis man holder de mellom fingrene. Lipomer kan oppstå hvor som helst på kroppen, men er vanligst på skuldre, hals og armer. De gir vanligvis ikke noen symptomer, men kan noen ganger bli ømme.Hvordan behandles fettkuler


Enhver kul må først vurderes av hudlege for å utelukke andre årsaker. En godartet fettkul i seg selv trenger ingen behandling. Hvis man ønsker de fjernet kan dette gjøres kirurgisk.

23-02-2016