Behandling av flass

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Flass

Flass er et vanlig problem som kan være plagsomt. Det finnes effektiv behandling. Typisk er at man har en avskalling av det øverste hudlaget med døde hudceller fra hodebunnen.

Årsak
Tørrhet i hodebunnen og en sopp som heter Malassezia er medvirkende. Denne soppen er årsak til hudlidesen seborreisk eksem (Talgflodseksem). Malassezia er en sopp som alle har i hodebunnen. Noen ganger gir denne soppen flassproblemer. De som har tendens til overvekst av denne soppen har også en økt avskalling av hudceller og dermed flass. Andre faktorer som kan være  medvirkende er hormonelle endringer, stress, nedsatt immunforsvar grunnet sykdom eller medisiner og tilstander som Parkinson.
 

Kan det være noe annet enn flass?

For de med langvarige og uttalte plager bør man vurdere andre hudtilstander. 

 

  • Psoriasis gir skjellende og flassende hud. Ved Psoriasis er skjellene ofte hardere og mer synlige enn man ser ved vanlig flass. En vil se hudforandringer mer uttalt i hodebunnen, og plagene er kroniske. En har også ofte tegn til Psoriasis andre steder på kroppen.


  • Sopp i hodebunn kan gi tørrhet, flassing og betennelse i hodebunnen. Hodebunnsopp kan ramme både barn og voksne, og en snakker her om en annen sopp enn den som gir vanlig flass. Håret i angrepne områder kan falle av.


  • Kontakteksem kan ramme hodebunnen. Reaksjoner på hårprodukter kan være en årsak til langvarige plager og kløe.

 

Hvem får flass?

Flass kan ramme alle. Menn er mer utsatt enn kvinner, og det er vanligere i ung alder. En tror at det mannlige kjønnshormonet spiller en medvirkende rolle, da menn har en langt høyere forkomst av flass enn kvinner. De med fet hudtype er også disponert.


Behandling

Det første man bør gjøre er å bli sikker på at det er ”vanlig flass”. Mistenker man en av tilstandene over bør disse vurderes av en hudlege før behandling starter. Mest brukt i behandlingen av flass er diverse soppdrepende shampoer og oppløsninger som hemmer veksten av soppen. Avskjellende behandling, kortisonoppløsninger og tjære kan brukes i utvalgte tilfeller. 

 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo