Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

FlassingHva er flass


Flass
er et vanlig problem som kan være plagsomt. Typisk er at man har en avskalling av det øverste hudlaget med døde hudceller fra hodebunnen. Tørrhet i hodebunn og en sopp som heter malassezia er medvirkende. Denne soppen er årsak til hudlidesen seborreisk eksem (talgflodseksem). Malassezia er en sopp som alle har i hodebunn, men noen ganger gir problemer slik som flass. De som har tendens til overvekst av denne soppen har også en økt avskalling av hudceller og dermed flass. Andre faktorer som kan være  medvirkende er hormonelle endringer, stress, nedsatt immunforsvar grunnet sykdom eller medisiner og tilstander som Parkinson.


Kan det være noe annet enn flass


For de med langvarige og uttalte plager bør man vurdere visse hudtilstander:

  • Psoriasis gir skjellende og flassende hud. Ved psoriasis er skjellende ofte hardere og mer uttalte enn man ser ved vanlig flass. En vil se hudforandringer mer uttalt i hodebunn, og plagene er kroniske. En har også ofte tegn til psoriasis ellers på kroppen.
  • Sopp i hodebunn kan gi tørrhet, flassing og betennelse i hodebunn. Hodebunnsopp kan ramme både barn og voksne, og en snakker her om enn annen sopp enn den som gir vanlig flass. Håret i angrepne områder kan falle av.
  • Kontakteksem kan ramme hodebunn. Reaksjoner på hårprodukter kan være en årsak til langvarige plager og kløe.


Hvem får flass


Flass kan ramme alle. Menn er mer utsatt enn kvinner, og det er vanligere i ung alder. En tror at det mannlige kjønnshormon spiller en medvirkende rolle, da menn har en langt høyere forkomst av flass enn kvinner. De med fet hudtype er også disponert.


Finnes det behandling for flass


Det første man bør gjøre er å være sikker på at det er ”vanlig flass”. Mistenker man en av tilstandene over bør man vurderes av en hudlege før man starter behandlingen. Mest brukt i behandling av flass er diverse soppdrepende sjampoer og oppløsninger som hemmer veksten av soppen. Avskjellende behandling, kortison oppløsninger og tjære kan brukes i utvalgte tilfeller. 

23-02-2016