Fotvorter

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Fotvorter

Hva er Fotvorter?

Fotvorter er lokaliserte fortykninger i huden under føttene som skyldes en virusinfeksjon. Årsaken til vorter er viruset Humant papillomvirus (HPV). Det er mange ulike typer av dette viruset, hvorav noen kan gi vorter under føttene. Infeksjonen er i det øverste hudlaget (Epidermis), hvor viruset fører til økt cellevekst og påfølgende fotvorte.

 

Symptomer

Fotvorter gir ofte ingen symptomer. Noen får smerter når man tråkker på dem, og det kan føles som å ha en ”sten i skoen”. De varierer i størrelse fra å være kun noen få millimetere, til å være flere centimeter. De har som regel en ru overflate. Om man skraper på en fotvorte vil man se mange små punktblødninger, og dette er et tegn på at det faktisk er en vorte. En spesiell variant av fotvorter kalles ”Mosaikk vorter”, hvor man får mange små vorter som danner et mosaikkliknende mønster.

  

Hvordan stilles diagnosen?

I de fleste tilfeller vil de fleste selv være klar over at de har en vorte. Enkelte ganger oppstår usikkerhet. Det er spesielt å skille en fotvorte fra en liktorn som kan være vanskelig. En hudlege skraper ofte i området for å se etter punktblødningen som del av denne vurderingen.

 

Behandling

En vorte trenger i seg selv ingen behandling. De forsvinner av seg selv med tid, men de kan vedvare i flere år. Det er flere behandlinger som kan brukes, men ingen som gir garanti etter en behandling. Hjemmebehandling med Verrucid kan være effektivt. En hudlege vil oftes bruke frysebehandling eller et blemmemiddel som heter Canthacure. 
 

Fotvorter