Frontal fibroserende alopecia

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Frontal fibroserende alopecia

Frontal fibroserende alopecia er en sjelden arrdannende hudsykdom som gir hårtap. Sykdommen kjennetegnes også som ”Postmenopausal frontal fibrosing alopecia” og rammer særlig kvinner.


Frontal fibroserende alopecia

Frontal fibroserende alopecia rammer særlig kvinner over 40 årsalderen. Sykdommen rammer den fremre del av hodebunnen. Den ses som et båndformet område med hårtap. Med tid kan det utvikle seg til hårene ved tinningen og sidene av hodet. Ved undersøkelse av huden ser man ofte redusert mengde hår, høyere hårlinje og rødhet rundt åpningen av hårene. Sykdommen gir ofte kløe. Området som rammes varierer i størrelse fra kun en liten flekk til flere centimeter. Graden av betennelse og arr varierer, og er ofte ikke veldig stort. Det finnes sjeldne rapporter der sykdommen også rammer øyenbrynene.


Diagnostikk


Diagnosen stilles ved gjennomgang av sykehistorien og undersøkelse av hodebunnen. En hudprøve tas ofte fra affisert hud.Behandling
Sykdommen utvikler seg sakte og gradvis. Målet med behandlingen er å stoppe den arrdannende prosessen. Mest brukt er kortisonkremer, men effekten er variabel. Ved rask utvikling vurderes kortisontabletter og antimalaria medisiner. 

 
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo