Atopiske vinterføtter-Juvenil plantar dermatose

Atopiske vinterføtter

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Atopiske vinterføtter

Atopiske vinterføtter rammer i hovedsak barn mellom 3-15 år. På fagspråket kalles tilstanden Juvnenil plantar dermatose. I USA kaller de tilstanden ”Sweaty sock syndrome”. Tilstanden kjennetegnes av svette og utslett på føttene.


Årsak

Årsaken til Atopiske vinterføtter er ukjent. En tror at skiftende tørre og våte sokker kan være medvirkende. De som er rammet har ofte plager over lang tid, i gjennomsnitt 3 år. Plagene går, som regel, bort når man når puberteten. Barn med Atopisk eksem har økt risiko for Juvenil plantar dermatose.

 

Symptomer
Atopiske vinterføtter rammer vanligvis stortåen, tåballen, hælen og huden mellom tærne. Typiske hudforandringer i disse områdene er skinnende rød og flassende hud. Huden ser stram og glatt ut. Noen utvikler også sprekker i huden (Fissurer) som kan være vonde. Selv om enkelte barn klager på svette fra føttene, kjennes huden tørr ut.

 

Behandling


Det første man må gjøre er å sette en riktig diagnose, og utelukke andre tilstander som kan gi plager på føttene. Dette inkluderer soppinfeksjoner og Psoriasis. De som er rammet kan ha nytte av å bruke sandaler. Unngå bruk av tette sko. Bruk milde såper, og en fet fuktighetskrem til kvelden. Om man ikke kommer til mål vil en hudlege vurdere behandling med kortisonkrem. De som er mest plaget vurderes for lysbehandling.