Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Genital herpesHva er årsaken til herpes i underlivet?


Herpes 
smittes vanligvis via seksuell kontakt med en som er smittebærer. Herpes er mest smittsomt i perioder man har et ”utbrudd”, men kan også smitte i perioder uten symptomer. Etter smitte vil man ha viruset i kroppen resten av livet, og kan oppleve periodevise oppbluss med symptomer. Herpes i underlivet skyldes vanligvis herpes type 2, men kan også forårsakes av herpes type 1.Hva er symptomene på genital herpes?


De fleste vet faktisk ikke at de er smittebærere av herpes, og ikke alle får symptomer. De vanligste symptomene er episoder med svie, kløe, smerte samt dannelse av blemmer og sår. Førstegangsutbrudd er som regel det kraftigste, og senere utbrudd mildere. Et utbrudd begynner med svie og ubehag i huden etterfulgt av dannelse av små blemmer og sår. Kvinner får vanligvis symptomer fra skjeden, området rundt endetarmen eller innsiden av lår. Menn kan få utbrudd på penis, pungen, endetarmsområdet, urinrør og endetarmsområdet. Hodepine, muskelsmerter, hovne lymfeknuter og feber kan forekomme ved et kraftig utbrudd.Hvor ofte kommer utbrudd?


Dette er vanskelig å svare på, da det er stor variasjon fra person til person. Noen har kun en enkeltstående episode med symptomer på herpes, mens andre er plaget med hyppige månedlige utbrudd. Utløsende faktorer kan være annen sykdom, stress, mensturasjon og kirurgi.Hvordan stilles diagnosen?


Diagnosen mistenkes ved typiske symptomer, og kan bekreftes ved å ta en viruspinne prøve fra utslettet.Hvordan behandles herpes i underlivet?


Ved et utbrudd er målet å begrense varigheten og lindre symptomer. Hvis sykehistorien er kort vil en lege vurdere å gi virushemmende tabletter. Symptomlindring kan oppnås ved bruk av smertestillende kremer og tabletter. Ved hyppige utbrudd vil en hudlege vurdere indikasjon for såkalt suppressjonsbehandling der man tar virushemmende tabletter over en lengre periode. 

23-02-2016