Behandling av herpes i underlivet

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Genital herpes

Herpes smittes vanligvis via seksuell kontakt med en som er smittebærer. Infeksjonen er mest smittsom i perioder man har et ”utbrudd”, men kan også smitte i perioder uten symptomer. Etter smitte vil man ha viruset i kroppen resten av livet, og kan oppleve periodevise oppbluss med symptomer.


Symptomer

De fleste vet ikke at de er smittebærere og har ikke symptomer. De vanligste symptomene er episoder med svie, kløe, smerte samt dannelse av blemmer og sår. Førstegangsutbruddet er som regel det kraftigste, og senere utbrudd mildere. Et "utbrudd" begynner med svie og ubehag etterfulgt av dannelse av små blemmer og sår. Kvinner får vanligvis symptomer fra skjeden, området rundt endetarmen eller innsiden av lårene. Menn kan få utbrudd på penisen, pungen, endetarmsområdet, urinrøret og endetarmsområdet. Hodepine, muskelsmerter, hovne lymfeknuter og feber kan forekomme ved kraftige utbrudd.


Hvor ofte får man herpes utbrudd?

Dette er vanskelig å svare på, da det er stor variasjon fra person til person. Noen har kun en enkeltstående episode med symptomer på Herpes, mens andre er plaget med hyppige månedlige utbrudd. Utløsende faktorer kan være en annen sykdom, stress, menstruasjon og kirurgi.


Hvordan stilles diagnosen

Våre hudleger stiller diagnosen ved typiske symptomer og funn i huden, og kan bekreftes ved å ta en viruspinneprøve fra utslettet.


Behandling av herpes i underlivet

Ved et utbrudd er målet å begrense varigheten av utbruddet og lindre symptomene. Hvis sykehistorien er kort vil våre hudleger vurdere å gi virushemmende tabletter. Symptomlindring kan oppnås ved bruk av smertestillende kremer og tabletter. Ved hyppige utbrudd vil man vurdere å gi suppressjonsbehandling, der man tar virushemmende tabletter over en lengre periode. 
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo