Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Genital lichen planus


Lichen planus er en vanlig hudsykdom som også kan ramme underlivet både hos menn og kvinner. 

Hva er symptomene på genital lichen planus?
Det er store variasjoner på symptomene ved lichen planus i underlivet. De vanligste typene er: 

  • Klassisk type: Her får man kløende lillarøde små knuter i huden rundt og på kjønnsorganet. Utslettet likner på lichen planus i huden ellers.
  • Erosiv lichen planus: Denne varianten av lichen planus rammer særlig kvinner, og gir overfladisk sårdannelse i skjede eller på penishodet. Vanligste symptomene er smerter, ubehag ved samleie og sårhet i slimhinnen. Ubehandlet kan det føre til arrdannelse.
  • Hypertrofisk lichen planus: Kjennetegnes av fortykkede og hvitlige flekker i huden på penis eller huden rundt skjeden.
  • Lichen planopilaris: Rammer hårene i underlivet

Hvor vanlig er genital lichen planus?
Det er estimert at 25-50% av de som har lichen planus i huden også er rammet i underlivet.

Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen mistenkes ved en undersøkelse av huden, og kan bekreftes ved å ta en hudprøve. En hudprøve fra slimhinne er vanskeligere å analysere enn biopsi fra hud.

Hvordan behandles lichen planus i underlivet?
Lichen planus i underlivet kan være vanskelig å behandle. Valg av behandling avhenger av utbredelse og type. Førstevalg i behandling er som regel med kortisonkremer. Erosiv lichen planus er spesielt vanskelig å behandle, og her forsøkes ofte sterke krotisonkremer eller protopic. Alle pasienter med erosiv lichen planus bør følges av spesialist grunnet økt risiko for hudkreft i affisert hud. 
17-02-2017