Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Granulær parakeratose


Granulær parakeratose kalles på fagspråket også ”axillary granular parakeratosis”. Det er en sjelden kløende hudlidelse der man får hudforandringer i en eller flere hudfolder.


Hvor vanlig er granulær parakeratose?

Tilstanden er sjelden, og rammer i hovedsak kvinner. Eksakt forekomst er ikke kjent.Hvordan ser utslettet ut?


Hudsykdommen kjennetegnes av brune og røde små kuler (papler) i huden som har en hard overflate. Det rammer særlig armhulene, men kan også affisere andre hudfolder som lysker og huden under brystene. Utslettet kan være ensidig eller tosidig. Kløe, irritasjon, fukt og hudinfeksjoner er vanlige symptomer.

Hva er årsaken
Årsaken til granulær parakeratose er fullt ut kjent. Det mistenkes at defekt det øverste hornlaget i huden er medvirkende. Spesielt har man fokusert på omdannelsen av proteinet profilaggrin til filaggrin. Feilen mistenkes å føre til en opphopning av keratin i huden.


Hvordan stilles diagnosen?


Diagnosen stilles etter undersøkelse av hudlege. En må skille tilstanden fra andre hudlidelser som rammer samme områder slik som Hailey-HaileyDariers sykdom, acanthosis nigricans, invers psoriasis og soppinfeksjoner.Hvordan behandles granulær parakeratose?


De fleste behandlinger er empirisk, og det finnes ikke klare retningslinjer. Kortisonkremer, vitamin D kremer, antiseptiske oppløsninger og soppdrepende midler kan forsøkes. Noen ganger kan utslettet gå bort av seg selv uten behandling.
17-02-2017