Granulær parakeratose

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Granulær parakeratose

Hvor vanlig er Granulær parakeratose?

Tilstanden er sjelden, og rammer i hovedsak kvinner. Eksakt forekomst er ikke kjent.


Hvordan ser utslettet ut?

Hudsykdommen kjennetegnes av brune og røde små kuler (papler) i huden som har  harde overflater. Det rammer særlig armhulene, men kan også affisere andre hudfolder som lyskene og huden under brystene. Utslettet kan være ensidig eller tosidig. Kløe, irritasjon, fukt og hudinfeksjoner er vanlige symptomer.


Hva er årsaken?

Årsaken til Granulær parakeratose er ikke fullt ut kjent. Det mistenkes at defekt av det øverste hornlaget i huden er medvirkende. Spesielt har man fokusert på omdannelsen av proteinet Profilaggrin til Filaggrin. Feilen mistenkes å føre til en opphopning av Keratin i huden.


Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles etter undersøkelse av hudlege. En må skille tilstanden fra andre hudlidelser som rammer samme områder slik som Hailey-HaileyDariers sykdom, Acanthosis nigricans, Invers psoriasis og soppinfeksjoner.


Behandling

De fleste behandlinger er empirisk, og det finnes ikke klare retningslinjer. Kortisonkremer, vitamin D kremer, antiseptiske oppløsninger og soppdrepende midler kan forsøkes. Noen ganger kan utslettet gå bort av seg selv uten behandling.

 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo