Granuloma annulare

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Granuloma annulare

Granuloma annulare er en godartet hudforandring der man får små kuler i huden, ofte som en ring med opphøyd kant. Årsaken er ukjent.

Symptomer
De fleste får en liten enkeltstående ringformet hudforandring. I sjeldne tilfeller får man flere og utbredte flekker i huden. Utslettet kan komme hvor som helst på kroppen, og gir vanligvis få plager - men kan hos enkelte gi noe kløe. De vanligste stedene som rammes er bakside av hendene og anklene.


Typer

Vanligste er den lokaliserte varianten der man kun har hudforandringen i et lite område. Det finnes sjeldne tilfeller der kulene ligger dypt i huden (subkutant), er assosiert med sårdannelse (perforerende) eller gir utbredte forandringer i huden (disseminert).


Diagnostikk

Diagnosen stilles ved det typiske utseendet og sykehistorien. Det tas ved usikkerhet en hudprøve for å bekrefte diagnosen, og for å utelukke andre hudtilstander.


Behandling

De fleste har få plager og trenger ingen behandling. Utslettet vil som regel forsvinne av seg selv med tid. Dette kan ta flere år. I tilfeller der man har utbredte forandringer vil en hudlege vurderes mer aktiv behandling men effekten er variabel. 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo