Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Granuloma faciale


Granuloma faciale er en sjelden hudforandring som ses som en flekk eller utvekst i ansiktet. Tilstanden er ikke farlig, men kan være kosmetisk skjemmende. Granuloma faciale er vanligere hos menn.


Hvordan ser granuloma faciale ut

De typiske forandringene er en flekk i ansiktet som øker i størrelse eller antall over flere uker og måneder. Selve flekken kan være veldig liten (under en centimeter), eller dekke et større hudområde. Hudforandringen er ofte rødlig til brun i farge, og lett opphevet fra huden. De har også ofte synlige porer. Granuloma facial i seg selv gir sjelden noen symptomer utover det kosmetiske.


Hva er årsaken

Årsaken til granuloma faciale er ukjent. En har spekulert om det kan ha sammenheng med soleksponering, eller en type betennelse i blodkar i huden.


Hvordan behandles
granuloma faciale

Først må man få stilt en sikker diagnose. Det er andre hudforandringer som kan likne, og ofte tas en liten hudprøve av hudlege for å bekrefte diagnosen. Når diagnosen er stilt kan man ta stille til eventuell behandling. Dette vil avhenge av størrelse og lokalisasjon. Behandling er ofte vanskelig, og variabel – og hudforandringen har tendens til å komme tilbake. Mest brukt er kortisonkremer eller injeksjon, malaria tabletter eller laserbehandling23-02-2016