Varmeutslett

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Varmeutslett

Varmeutslett kalles på fagspråket Miliaria. Det er et utslett som oppstår når man svetter mer enn vanlig. Ord som svetteutslett og varmeutslett brukes derfor. Tilstanden er helt ufarlig, men kan gi kløe og irritasjon i huden.
 

Varmeutslett

Miliaria skyldes blokkeringer av utløpsgangene til svettekjertlene. Vi har alle tusenvis av svettekjertler under huden. Svettekanalene frakter svetten til overflaten. Om disse svettekanalene blokkeres danner det seg en opphopning av svette inne huden. Dette kan gi utslett og betennelse. Noen mennesker er mer disponert enn andre. En tror at en ufarlig bakterie som heter Staphylococcus epidermidis kan være medvirkende. Noen har en høyere forekomst av denne bakterien.
 

Forekomst

Alle mennesker kan oppleve å få dette i løpet av livet. De som er spesielt utsatt er barn og spebarn. Varmeutslett er vanligst om sommeren, eller på ferie i varme strøk når svetten øker.
 

Ulike typer varmeutslett

Det er tre hovedtyper av svetteutslett.
 

  • Miliaria crystallina: Oppstår når svettekanalene blokkeres nær hudoverflaten. Tilstanden gir et utslett med små klare prikker i huden fylt av svette. Det gir ikke kløe, og går over av seg selv.

  • Miliaria rubra: Her er svettekanalene blokkert dypere ned i huden. Tilstanden gir utbrudd med små (millimeterstore) kuler i huden. Tilstanden gir ofte kløe.

  • Miliaria profunda: Dette er en sjelden variant, der svettekanalene er blokkert dypt ned i huden (lærhuden). Tilstanden kjennetegnes av større kuler i huden når man svetter.


Behandling

Hos de aller fleste vil et utbrudd være mildt og gå over uten behandling. Om det er mulig bør man unngå varme og fuktighet. Kalde omslag og kalde omgivelser fremmer tilhelningen. Bruk av en antibakteriell såpe eller hudvask kan ha en viss forebyggende effekt, ved å redusere mengden bakterier i huden. Ved irritasjon og kløe kan kortvarig bruk av en mild kortisonkrem brukes. 
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders.
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds). Pub: Mosby    


Varmeutslett