Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

GrensestrålebehandlingHva er grensestråler


Grensestråler (også kalt Bucky-stråler) er røntgenstråler med lang bølgelengde. Grensestrålene trenger bare 0,5-1 mm ned i huden, der de demper aktiviteten i betennelsesceller (hvite blodlegemer).


Når brukes grensestrålebehandling


Grensestrålebehandling kan benyttes mot en rekke betennelsestilstander i huden som f eks håndeksem, nevrodermatitt, psoriasis og pustulosis palmoplantaris. En må da henvises videre til en hudavdeling. 
                                    

Hvordan foregår behandlingen

Behandlingen gis som regel 1 gang per uke i totalt 4-6 uker. Hvis nødvendig kan en slik behandlingsserie gjentas, men tidligst etter 6 måneder. Behandlingen er smertefri, men litt varmefølelse og prikking i huden kan forekomme etter behandlingen.
 

Bivirkninger
 

  • De fleste pasienter merker økt pigmentering (mørk-farging) av huden på det behandlede hudområdet. Denne pigmenteringen vil oftest gå gradvis tilbake i løpet av måneder. 
  • Det finnes en liten økt risiko for hudkreft på grensestråle behandlede hudområder. Denne risikoen er imidlertid svært liten, og nærmest ikke eksisterende hvis man holder seg under totaldoser på 100 Gray mot et og samme hudområde (tilsvarer ca 25 behandlinger).


 Andre forhåndsregler
 

  • Det er en fordel å få fjernet så mye som mulig av eventuell skjelldannelse på hudforandringer som skal behandles før grensestrålebehandlingen startes.
    Dette kan gjøres med 10% salicylvaselin 1-2 ganger daglig i 2-4 dager.
  • Det er viktig at du unngår å smøre huden som skal behandles i en 6 timers periode før behandlingen.Dette fordi grensestrålene er så svake at de kan bli bremset av et lag med krem eller salve. Etter at du har fått grensestrålebehandlingen kan du selvfølgelig smøre behandlingsområdet så mye du vil.
  • Man bør ikke sole seg aktivt 2 uker før og under grensestrålebehandlingen.Dette til dels pga risiko for økt pigmentering, dels pga teoretisk noe økt risiko for kreftutvikling.
  • Solkrem kan med fordel benyttes på grensestrålebehandlet hudområde etter behandlingen (reduserer tendensen til mørkfarging av huden hvis man skal være ute i solen).
  • Hvis du senere i livet skulle trenge strålebehandling, er det viktig at du informerer om på hvilke steder du tidligere har fått grensestrålebehandling.


Graviditet og amming

Både gravide og ammende kan få grensestrålebehandling.

17-02-2017