Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Guttate psoriasis


Guttate psoriasis kalles også dråpepsoriasis, og er en spesiell variant av hudlidelsen psoriasis. Hudlidelsen begynner ofte med dette utslettet.


Hvordan ser guttate psoriasis ut

Det ses som må skjellende flekker i huden som varierer i størrelse fra 1-10 millimeter. De varerer i farge fra lakserose til røde. Ordet guttate hentyder til regndråper, og en kan tenke seg at det danner seg en ”flekk” hvert sted en ”regndråpe” treffer huden.


Hvilke områder rammes oftest

Guttate psoriasis rammer vanligvis kroppen og øvre del av armer og ben. Det kan dog ramme større deler av kroppsoverflaten inklusiv ansikt, ører og hodebunn. Hender og føtter rammes vanligvis ikke.


Hva er årsaken til guttate psoriasis

Tilstanden utløses ofte av en infeksjon i huden, og spesielt infeksjon med såkalte streptokokker. Vanligst er en halsbetennelse, men streptokokk infeksjoner andre steder slik som i endetarmen kan fremprovosere utslettet. En arvelig komponent og disposisjon for psoriasis er viktig.


Hvordan behandles guttate psoriasis

Ved et nylig utbrudd bør det tas prøver med tanke på streptokokk infeksjon. Selve utslettet kan hos enkelte kontrolleres og bedres med bruk av fuktighetskrem og kortisonkremer. Hos mange vil man ha behov for lysbehandling.


Hva er prognosen og utviklingen

Guttate psoriasis har en uforutsigbar forløp. Et utbrudd kan representere starten på ”vanlig” psoriasis som blir et kronisk problem. Hos andre vil utslettet gå helt tilbake uten tilbakefall. Utslettet fører ikke til arr. 


Linker

http://www.dermatologi.no/hudsykdommer-n-s-psoriasis.html 17-02-2017