Guttate psoriasis

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Guttate psoriasis

Guttate psoriasis kalles også Dråpepsoriasiser en spesiell variant av hudlidelsen psoriasis og ofte første symptom. 


Hvordan ser Guttate psoriasis ut?

Det ses som må skjellende flekker i huden som varierer i størrelse fra 1-10 millimeter. De varierer i farge fra lakserosa til røde. Ordet Guttate hentyder til regndråper, og en kan tenke seg at det danner seg en ”flekk” hvert sted en ”regndråpe” treffer huden.


Hvilke områder rammes oftest?

Guttate psoriasis rammer vanligvis kroppen og øvre delen av armene og bena. Det kan ramme større deler av kroppsoverflaten inklusive ansiktey, ørene og hodebunnen. Hendene og føttene rammes vanligvis ikke.


Årsak

Tilstanden utløses ofte av en infeksjon i huden, og spesielt infeksjon med såkalte streptokokker. Vanligst er en halsbetennelse, men streptokokk infeksjoner andre steder slik som i endetarmen kan fremprovosere utslettet. En arvelig komponent og disposisjon for psoriasis er viktig.


Behandling

Ved et nylig utbrudd bør det tas prøver med tanke på Streptokokkinfeksjon. Selve utslettet kan hos enkelte kontrolleres og bedres med bruk av fuktighetskremer og kortisonkremer. For mange vil det være behov for lysbehandling.


Prognosen og utviklingen?

Guttate psoriasis har et uforutsigbar forløp. Et utbrudd kan representere starten på ”vanlig” Psoriasis som blir et kronisk problem. Hos andre vil utslettet gå helt tilbake uten tilbakefall. Utslettet fører ikke til arr. 
 

Guttate psoriasis