Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Hårtap hos kvinner


Hårtap hos kvinner
Hårtap hos kvinner kalles på fagspråket androgenetisk alopeci. Det er en ikke uvanlig problemstilling, og så mange som 40-50% av kvinner over en alder av 50 har tendens til hårtap. Typisk for hårtap hos kvinner er hårtapet er mer diffust, og problemet skyldes både mindre hår og tynnere hår.

Hva er årsaken til hårtap hos kvinner
Androgenetisk alopeci og hårtap hos kvinner har en sterk arvelig komponent. Det er flere gener som er medvirkende, og disse genene kan arves fra begge foreldre. De eksakte mekanismene som ligger bak er ikke fullt ut kjent, men både endringer i testosteron og østrogen kan være medvirkende. Den relative viktigheten av disse hormonene er dog ikke fullt ut kartlagt.

Hvordan er den normale hårsyklusen
Alle mennesker er født med et bestemt antal hår (hår follikler) på hodebunn. Disse fortsetter å produsere nytt hår igjennom hele livet. Hårene våkser fra hårroten med en hastighet på rundt 1 cm hver måned. Denne vekstfasen for hårene kalles anagen. En slik vekstfase for et enkelt hår varer vanligvis i 3 år. Etter denne perioden dør håret (såkalt katagen fase). Håret går da inn i en periode med ”dvale” (telogen). Etter denne dvaleperioden dannes et nytt hår i hårroten, og vekstfasen begynner på nytt. Til et hvert tidspunkt har vi hår som er i vekstfase, dvalefase og katagen fase.

Hvem rammes av kvinnelig hårtap
Alle kvinner kan rammes av denne tilstanden. Plagene er vanligst etter overgangsalderen. Det er ikke uvanlig at man en periode av livet merker økende hårtap. Dette kan for mange gi et betydelig psykologisk stress og depresjon.

Hvilken behandling er tilgjengelig
Først bør man tilses av en hudlege. Hvis hårtap anses som mer enn ”normalt” vil man vurdere å ta hormonprøver i visse tilfeller. Hos yngre kvinner vil man også vurdere tilstander som polysystisk ovariesyndrom. Ved diffust hårtap testes man også ofte for jernmangel, diabetes og stoffskifteproblemer. Hvis man ikke finner noen årsak kan man vurdere å forsøke minoxidil (recrea), som er en oppløsning som stimulerer hårvekst. Andre medikamenter vurderes kun individuelt.
17-02-2017