Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Hårtap hos menn


Hårtap hos menn er en vanlig årsak til konsultasjon hos hudlege. Dette er den aller vanligste typen hårtap. Flere faktorer er viktige, hvorav arv og mannlige kjønnshormoner er de viktigste.


Hva er årsaken til hårtap hos menn


Huden og hårene i hodebunn er under påvirkning av såkalte mannlige
kjønnshormoner. På fagspråket kalles disse hormonene androgenene. Androgenet gjør at hårsekkene minsker i størrelse, og at produksjon av nye hår reduseres.


Hvordan oppstår
hårtap hos menn

Plagene begynner som regel i tjue og tretti års alderen med en gradvis høyere hårgrense. Håret blir tynnere på toppen av hodet, og vikene øker gradvis i størrelse.


Hvilke behandlingsmuligheter finnes


Hårtap i seg selv trenger i utgangspunktet ingen behandling. Hårtap i ung alder kan ha stor innvirkning på mange, og hvis man ønsker behandling må man først til vurdering hos hudlege. Hvis man skal ha behandling lønner det seg å starte før man har mistet alt håret, slik at muligheten for god effekt er større. Meset brukt er middelet recrea (minoxidil) og propecia (finasteride). Recrea er en oppløsning man har i hodebunn, mens propecia er tabletter som må tas daglig. Begge behandlingene tar flere måneder før man ser effekt, og man må behandles på permanent basis for at hårtapet ikke skal begynne igjen. 

17-02-2017