Behandling av hårtap hos menn

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Hårtap hos menn

Hårtap hos menn er en vanlig årsak til konsultasjon ved Oslo Hudlegesenter. Dette er den aller vanligste typen hårtap. Flere faktorer er viktige, hvorav arv og mannlige kjønnshormoner er de viktigste.


Hårtap hos menn


Huden og hårene i hodebunnen er under påvirkning av mannlige kjønnshormoner. På fagspråket kalles disse hormonene Androgenene. Androgenet gjør at hårsekkene minsker i størrelse, og at produksjon av nye hår reduseres. Plagene begynner som regel i tjue- og trettiårs alderen med en gradvis høyere hårgrense. Håret blir tynnere på toppen av hodet, og vikene øker gradvis i størrelse.Behandling av hårtap hos menn


Hårtap trenger i utgangspunktet ingen behandling. Hårtap i ung alder kan ha stor innvirkning på mange. Om man ønsker behandling må man først bli undersøkt av en hudlege. Dersom behandling er ønskelig lønner det seg å starte før man har mistet alt håret. Muligheten for god effekt er da større. Mest brukt i behandlingen er medisinene recrea (minoxidil) og propecia (finasteride). Recrea er en oppløsning som påføres hodebunnen. Propecia er tabletter som tas daglig. Begge behandlingene tar flere måneder før man ser effekt. Man må behandles på permanent basis for at hårtapet ikke skal starte opp igjen. 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo