Våre åpningstider
Man - Fre: 08:30 - 17:00

Adresse
Wergelandsveien 1, 0167 Oslo

Telefonnummer
22 03 21 00

Hårtap hos kvinner

Hårtap hos kvinner kalles på fagspråket Androgenetisk alopeci. Så mange som 40-50% av kvinner over 50 år har en tendens til hårtap.

Årsak

Androgenetisk alopeci og hårtap hos kvinner har en sterk arvelig komponent. Det er flere gener som er medvirkende. Disse genene kan arves fra begge foreldrene. De eksakte mekanismene som ligger bak er ikke fullt ut kjent, men både endringer i Testosteron og Østrogen kan være medvirkende.

Normal hårsyklus

Alle mennesker er født med et bestemt antall hår (hårfollikler) i hodebunnen. Disse fortsetter å produsere nytt hår igjennom hele livet. Hårene vokser fra hårroten med en hastighet på rundt 1 cm i måneden. Denne vekstfasen for hårene kalles Anagen. En slik vekstfase for et enkelt hår varer vanligvis i 3 år. Etter denne perioden dør håret (såkalt katagenfase). Håret går da inn i en periode med ”dvale” (Telogen). Etter denne dvaleperioden dannes et nytt hår i hårroten, og vekstfasen begynner på nytt. Til ethvert tidspunkt har vi hår som er i vekstfase, i dvalefase og i katagenfase.

Forekomst

Alle kvinner kan rammes av denne tilstanden. Plagene er vanligst etter overgangsalderen. Det er ikke uvanlig at man en periode av livet merker økende hårtap. Dette kan for mange gi betydelig psykologisk stress og depresjon.

Behandling

Om hårtapet anses som mer enn ”normalt” vil hudlegen vurdere hormonprøver. Hos yngre kvinner vil man også vurdere tilstander som Polysystisk ovariesyndrom. Ved diffust hårtap testes man også ofte for jernmangel, diabetes og stoffskifteproblemer. Dersom man ikke finner noen årsak kan man vurdere å forsøke minoxidil (recrea), som er en oppløsning som stimulerer hårvekst. Andre medikamenter vurderes individuelt.

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).