Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Herpes


Herpes er et virus som gir tilbakevendende blemmer i huden. Et utbrudd med herpes gir svie, kløe, sår og ubehag i huden. 

Hva er herpes munnsår?
Herpes munnsår er vanligvis forårsaket av herpes simplex virus type 1 (HSV-1). En liten andel kan være forårsaket av herpes simplex virus type 2 (HSV-2). Vi regner med at 70-80%; av voksne er ”smittet” av HSV-1 viruset. Det er dermed regelen fremfor unntaket. Smitte oppstår vanligvis i barne/ungdomsalder, og de fleste har ingen symptomer når de blir smittet. De som får symptomer vil utvikle munnsår eller slimhinne symptomer. Førstegangs utbrudd er ofte kraftigst. De som deretter får periodevis utbrudd, opplever blemmedannelse og svie. De som har viruset (noe de fleste har) kan oppleve at man fra tid til annen får munnsår. Om man får plager, og evt. hvor ofte, vil variere fra person til person. 


Hva er herpes genitalium
Herpes kan også ramme underlivet. Symptomene er tilsvarende med periodevis utbrudd av svie og blemmer i underlivet. Et utbrudd kan kortes ned med bruk av antivirale medisiner. De med hyppige utbrudd kan vurderes for såkalt suppresjonsbehandling. 

Hvordan blir man smittet
Smitte skjer med direkt eksponering. Det vil som regel være fra en person som har aktive sår, men man kan også skille ut viruset i slimsekret uten å ha synlige herpes sår. Vi regner med at 100-1000 ganger mer viruspartikler skilles ut fra synlige sår enn når det ikke er sårdannelse tilstede.

Finnes det noen effektiv behandling
Ved et utbrudd er det viktigste å lindre symptomene. En kan forebygge utbrudd med å beskytte huden og leppene med høy solfaktor. Et enkelt utbrudd kan behandles med virushemmende midler (antix, vectavir). Ved hyppige utbrudd av herpes, og spesielt i underlivet, vil en hudlege vurdere å gi suppresjonsbehandling med tabletter.  23-02-2016