Behandling av herpes

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Herpes

Herpes er et virus som gir tilbakevendende blemmer i huden. Et utbrudd med Herpes gir svie, kløe, sår og ubehag i huden. Det finnes effektiv behandling. 
 

Herpes munnsår

Herpes munnsår er vanligvis forårsaket av Herpes simplex virus type 1 (HSV-1). En liten andel kan være forårsaket av Herpes simplex virus type 2 (HSV-2). Vi regner med at 70-80% av voksne er ”smittet” av HSV-1 viruset. Det er dermed regelen fremfor unntaket. Smitte oppstår vanligvis i barne/ungdomsalder. De fleste har ingen symptomer når de blir smittet. De som får symptomer vil utvikle munnsår eller slimhinnesymptomer. Førstegangsutbruddet er ofte kraftigst. De som deretter får periodevis utbrudd, opplever blemmedannelser og svie. De som har viruset (noe de fleste har) kan oppleve at man fra tid til annen får munnsår. Plagene vil variere fra person til person.


Herpes i underlivet

Herpes kan også ramme underlivet. Symptomene er tilsvarende, med periodevis utbrudd av svie og blemmer i underlivet. Et utbrudd kan kortes ned med bruk av antivirale medisiner. De med hyppige utbrudd kan vurderes for såkalt suppresjonsbehandling.


Smitte av herpes

Smitte skjer med direkt eksponering. Det vil som regel være fra en person som har aktive sår, men man kan også skille ut viruset i slimsekret uten å ha synlige Herpessår. Man regner med at 100-1000 ganger mer viruspartikler skilles ut fra synlige sår enn når det ikke er sårdannelse tilstede.

Behanding av herpes

Ved et utbrudd er det viktigst å lindre symptomene. En kan forebygge utbrudd ved å beskytte huden og leppene med høy solfaktor. Et enkelt utbrudd kan behandles med virushemmende midler (Antix, Vectavir). Ved hyppige utbrudd av Herpes vil våre hudleger vurdere å gi suppresjonsbehandling med tabletter.  

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo