Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Herpes whitlow


Herpes whitlow
Herpes assosieres som regel med munnsår eller infeksjon i underlivet. Herpes viruset kan dog også gi infeksjoner i huden. En herpes whitlow er en herpes infeksjon på en finger eller rundt en negl. Det skyldes infeksjon i huden med herpes viruset. Infeksjonen er smittsom via direkte kontakt, og kan forårsakes av begge herpes virusene (60% HSV1 og 40% HSV2).


Hvordan blir man smittet
En hudinfeksjon med herpes skyldes vanligvis direkte hudkontakt med et annet herpesområde som er rammet. En er spesielt utsatt hvis man har et kutt eller rift på fingeren. Tilstanden kan ramme i alle aldre, men er spesielt vanlig hos barn og helsearbeidere.


Hvordan ser hudforandringen ut
En herpes whitlow kan komme på alle fingre, men er vanligst på tommelen. Utbruddet kommer 2-20 dager etter at man har blitt eksponert for viruset. Fingeren blir rød, hoven og området smertefullt. Det utvikler seg ofte små (1-3 mm) store blemmer i huden. Disse blemmene vil etter hvert sprekker og etterlate et sår i huden. Et utbrudd varer ofte i 1-2 uker. Sjeldne ganger kan man få feber, en rød strek oppover armen (lymfangitt) og hovne lymfeknuter ved albu og armhulen.


Er det vanlig å få gjentatte utbrudd
I motsetning til herpes på munn og i underlivet, er herpes whitlow vanligvis et engangsforetreffende.


Trenger jeg noen behandling
Infeksjonen går over av seg selv uten behandling. Smertestillende tabletter og salver kan være til hjelp. Ved hissige utbrudd, eller allmennsymptomer, vil en hudlege vurdere å skrive ut virushemmende medikamenter. 
17-02-2017