Herpes whitlow

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Herpes whitlow

Herpes whitlow

Herpes assosieres som regel med munnsår eller infeksjon i underlivet. Herpesviruset kan også gi infeksjoner i huden. En Herpes whitlow er en Herpesinfeksjon på en finger eller rundt en negl. Det skyldes infeksjon i huden med Herpesviruset. Infeksjonen er smittsom via direkte kontakt, og kan forårsakes av begge Herpesvirusene
(60% HSV1 og 40% HSV2).

 

Smitte

En hudinfeksjon med Herpes skyldes vanligvis direkte hudkontakt med et annet område som er Herpsrammet. En er spesielt utsatt hvis man har et kutt eller rift på fingeren. Tilstanden kan ramme i alle aldre, men er spesielt vanlig hos barn og helsearbeidere.

 

Symptomer

En Herpes whitlow kan komme på alle fingre, men er vanligst på tommelen. Utbruddet kommer 2-20 dager etter at man har blitt eksponert for viruset. Fingeren blir rød, hoven og området er smertefullt. Det utvikler seg ofte små eller litt større blemmer (1-3 mm) i huden. Disse blemmene vil etter hvert sprekke og etterlate seg sår i huden. Et utbrudd varer ofte i 1-2 uker. Sjeldne ganger kan man få feber, en rød strek oppover armen (Lymfangitt) og hovne lymfeknuter ved albuene og armhulene. I motsetning til Herpes på munnen og i underlivet, er Herpes whitlow vanligvis et engangsforetreffende.

 

Behandling

Infeksjonen går over av seg selv uten behandling. Smertestillende tabletter og salver kan være til hjelp. Ved hissige utbrudd vil en hudlege vurdere å skrive ut virushemmende medikamenter.

 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.

  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.

  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders.

  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds). Pub: Mosby  


Herpes