HTML tutorial

Del på:

Metastaser til huden

Metastaser hentyder til spredning av kreftceller. Det er en lang rekke indre typer kreft som kan spre seg til huden. Kreftcellene sprer seg enten via blodet, eller lymfesystemet.

 

Hudmetastaser

Brystkreft er den vanligste krefttypen som kan spre seg til huden. Andre vanlige årsaker er kreft i lunger, eggstokker, tarmer, svelg og prostata.

 

Lokalisasjon

Metastaser til huden kan være det første tegn på indre kreft. Spredning oppstår som regel i nærhet av den underliggende krefttypen. Eksempelvis vil brystkreft ofte oppstå på brystkassen og tarmkreft til magregionen. Et kjent eksempel er «Sister Mary Joseph’s nodule» hvor en kul ved navelen kan være tegn på kreft i magen.

 

Symptomer

Vanligste symptom på spredning er en kul i huden som vokser seg større. De gir sjelden noe ubehag, og er vanligvis rosa eller rød i farge. Ubehandlet vokser de seg større, og det kan danne seg sår som ikke gror. Spredning kan ta form i flere ulike former. Eksempler er spredning som gir symptomer som rosen (carcinoma erysipeloides), arrdannende hårtap (alopecia neoplastica) og hevelse i huden som følge av blokkert lymfedrenasje (en cuirasse).

 

Diagnostikk

Diagnosen bekreftes ved en hudprøve (biopsi). Ved undersøkelse under mikroskop kan man eksempelvis se kreftvev fra tarmer, nyre eller brystvev. Funnet kan være til hjelp å identifisere den underliggende sykdommen.

 

Behandling

Behandling avhenger av underliggende sykdom. Når man behandler krefttypen, vil man ofte se at spredningen til huden også forsvinner. 


Oslo Hudlegesenter