Våre åpningstider
Man - Fre: 08:30 - 17:00

Adresse
Wergelandsveien 1, 0167 Oslo

Telefonnummer
22 03 21 00

B

Time til hudlege

Bestill time til hudlege enkelt online eller på telefon 22 03 21 00. Kort ventetid, erfarne spesialister og ingen henvisning.

Botulinumtoksin mot svette

Botulinumtoksin er et nevrotoksin som inneholder virkestoffet botulinum toksin. Det er et legemiddel som har vært grundig studert for mange ulike bruksområder. Botulinumtoksin utvinnes fra bakterien Clostridium botulinum, en såkalt gram positiv anaerobisk bakterie.

Hvordan virker Botulinumtoksin?

Botulinumtoksin påvirker nervesignalene, og hindrer nervene å slippe ut visse signalmolekyler. Det er de såkalte kolinerge nerveendene som påvirkes. Resultatet er at nervene ikke slipper ut molekylet acetylcholine. Acetylcholine er nødvendig for at musklene skal trekke seg sammen. Resultatet er en lammelse av musklene som nervene kontrollerer.

Hvilke tilstander brukes Botulinumtoksin mot?

Mest kjent er kanskje bruken av Botulinumtoksinmot rynker. Dette har revolusjonert den kosmetiske industrien, og behandling av rynker.

Botulinumtoksin mot svette er også blitt veldig populært. Botulinum toksin brukes også for en lang rekke andre medisinske tilstander. Dette inkluderer overaktive muskler rundt øyne, skjeling, overaktiv blære, spastiske muskler etter hjerneslag og en del muskelsykdommer.

Hvordan kommer Botulinumtoksin?

Botulinumtoksin leveres medisinsk i en beholder med 100 enheter. Det lagres i kjøleskap, og blandes med vann før det brukes i behandling.

Hvilke bivirkninger er rapporter med Botulinumtoksin?

Botulinumtoksin anses som et trygt legemiddel. I behandling av rynker brukes vanligvis 15-50 enheter med botulinum toksin. Mennesker tåler langt høyere doser enn dette uten noen problem. Det er beregnet at ved overdose med botox må man ha hele 2500-3000 enheter før man kan nå dødelig dose.

Den vanligste bivirkningen ved bruk av Botulinumtoksin mot rynker er tunge øyelokk. Såkalt ptose rammer en liten andel av de som behandles, og går over av seg selv i løpet av noen uker. I forskningsstudier er det beregnet at ca. 16% av de som får Botulinumtoksin i panne får noe tyngre øyelokk, i varierende alvorlighetsgrad. Noen rapporterer også at de kan få kortvarig hodepine og lett tørrhet i øyne.

Kan man bli immun mot Botulinumtoksin?

Kroppen kan utvikle såkalte antistoffer mot botulinum toksin. Det vil si at immunforsvaret lager stoffer i blodet, som nøytraliserer virkningen av behandlingen. Denne reaksjonen gjør at behandlingen varer kortere, og at man mister effekten av Botulinumtoksin. Ikke alle får en slik reaksjon, men det er heller ikke helt uvanlig. Immunitet mot Botulinumtoksin vil først utvikle seg hos de som har hatt gjentatte behandlinger.