Klokke ikon

Våre åpningstider
Man - Fre: 08:30 - 17:00

Kart ikon

Adresse
Wergelandsveien 1, 0167 Oslo

Telefon ikon

Telefonnummer
22 03 21 00

E

Time til hudlege

Bestill time til hudlege enkelt online eller på telefon 22 03 21 00. Kort ventetid, erfarne spesialister og ingen henvisning.

Erythema annulare centrifigum

Erythema annulare centrifigum (EAC) er en relativt uvanlig hudsykdom. Skal man følge det som er rapportert kan man forvente å se mellom 40-50 tilfeller per år i Norge.

Hva er erythema annulare centrifigum?

EAC kan oppstå i alle aldersgrupper, men er vanligst i en alder av 40-50 år. Tilstanden kan oppstå både blant menn og kvinner. Årsaken er fortsatt ikke kjent. Vi mistenker at det er en hypersensitivitets reaksjon (slags allergisk reaksjon). Det har vært spekulert at det er en reaksjon på soppinfeksjoner, stoffskiftesykdommer, virus eller parasitter.

Det finnes og rapporter på at visse medisiner kan utløse utslettet (vanndrivende, gull, penicillin, østrogen), visse mattyper, kreft og andre sykdommer. De aller fleste har ingen påvisbar underliggende sykdom. Det er enkelte rapportert at andre bindevevssykdommer som Sjögren syndrome og Lupus kan være assosiert. Det finnes og en sjelden variant som går i familier der immun forsvaret overreagerer.

Hva er symptomene på erythema annulare centrifigum?

EAC begynner som regel med en liten rosa kul (papel) som utvider seg. Denne utvider seg gradvis til et større område, vanligvis i en hastighet av 2- 5 millimeter per dag. Etter hvert som utslettet blir større er det tendens til oppklarning av fargen i midten av utslettet (sentralt). En enkelt flekk blir gradvis større og opp til 6- 8 cm over et par uker. Typisk er også at man ser skjelling ytterst i kanten på utslettet. Vanligvis er utslettet som en sirkel, men det kan også være uregelmessig i formen.

I de fleste tilfeller er EAC lokalisert til en del av kroppen. Man kan ha flere flekker. I mer sjeldne tilfeller kan det omfatte større deler av kroppen. Utslettet pleier ikke å involvere håndflater, føtter, hodebunn eller slimhinner. Det er vanligst på låret og leggen, men kan også oppstå på kroppen og armene. I mer sjeldne tilfeller får man også blemmer. Kløe er ikke uvanlig. Utslettet fører ikke til arr. Man er sjelden syk ellers i kroppen.

Hvordan stilles diagnosen erythema annulare centrifigum?

En hudlege vil ofte kjenne igjen utslettet som har flere karakteristiske trekk. Det blir ofte tatt en generell utredning med prøver for å se etter annen sykdom og man diskuterer mulige utløsende årsaker. Utredning kan inkludere blodprøver, hudavskrap mot sopp og en hudprøve (biopsi). Dette vil baseres på mistanke. Hvis utslettet ikke er helt typisk tar man også noen ganger prøver mot Borrelia som er en infeksjon i flått, og et røntgenbildet av lungene.

Hvordan behandles erythema annulare centrifigum?

Er det en medisin som har utløst utslettet bør man slutte med denne. Er det en underliggende sykdom bør denne behandles. Som sagt finner man i de fleste tilfeller ikke en underliggende årsak. Behandlingen er med lokale kortison kremer og salver. Dette gjør at utslettet trekker seg tilbake, men forhindrer ikke at man får nye flekker. Allergi tabletter (antihistaminer) kan hjelpe mot kløe. Noen ganger gir man kortison tabletter. Det har ofte god effekt, men man kan oppleve oppbluss av utslettet når man har avsluttet kuren.

Hva er prognosen til erythema annulare centrifigum?

Utslettet går som regel tilbake av seg selv. Har man fått utslettet varer det vanligvis noen måneder. I mer uvanlige tilfeller varer det opptil flere år. En studie rapporterte at gjennomsnittlig varighet var 11 måneder.