Våre åpningstider
Man - Fre: 08:30 - 17:00

Adresse
Wergelandsveien 1, 0167 Oslo

Telefonnummer
22 03 21 00

F

Time til hudlege

Bestill time til hudlege enkelt online eller på telefon 22 03 21 00. Kort ventetid, erfarne spesialister og ingen henvisning.

Føflekker – medfødte nevi

Medfødte føflekker kalles på fagspråket kongenital nevi. Disse føflekkene er tilstede ved fødsel, eller utvikler seg i løpet av det første livet. De er svært vanlige, og rundt 1/100 babier har slike ved fødsel. Store medfødte føflekker er mer uvanlige.

Hvordan ser de ut?

Medfødte føflekker (kongenital nevi) ses som en brun føflekk i huden. De varierer i farge fra lysebrun til mørkebrun. De har vanligvis jevne kanter og et uniformt utseende. Større medfødte føflekker kan dog være mer ujevne, og ha såkalte satellitt lesjoner i huden rundt. De fleste medfødte føflekker vokser med barnet, men blir mindre uttalte med alderen. De kan utvikle en noe ruglete overflate i voksen alder og utvikle hårvekst.

Hvordan klassifisere medfødte føflekker?

De klassifiseres etter størrelse.

  • Små: Disse er under 1.5 cm i størrelse
  • Mellomstore: 1.5-20 cm store
  • Store (kjempenevi): Over 20 cm i størrelse

Hva er årsaken til medfødte føflekker?

Årsaken er ukjent. De skyldes sannsynligvis en lokalisert feil i genene i huden i et lite området sam rammes.

Trenger de noen behandling?

Nei. I utgangspunktet ikke. Store (kjempenevi) føflekker skal følges av hudlege. Svært store medfødte føflekker vurderes for operasjon tidlig. Solbeskyttelse tilrådes. Mellomstore medfødte føflekker trenger i utgangspunktet ingen behandling, men kan vurderes fjernet hvis de er ujevne eller vanskelige å vurdere og følge klinisk. Vanlige mindre medfødte føflekker kan fjernes av kosmetiske årsaker, men da først i voksen alder.

Er det noen risiko for føflekkreft?

Risikoen for føflekkreft er tonet veldig ned de siste årene. For små og mellomstore medfødte føflekker anses risikoen å ikke være økt. Eneste gruppe som anses nødvendig å følges av hudlege er de med store føflekker. Risikoen i denne gruppen er ikke fullt ut kjent, men av enkelte forskningsgrupper estimert til rundt 5%.